Prvenstvena v severni steni Škarij

V soboto, 29. junija sta Janko Oprešnik – Zumba in Tomaž Berglez (oba AK Impol Slovenska Bistrica) preplezala novo smer v severni steni Škarij, ki poteka med Golobovo in Po zajedi.

Po dveh raztežajih naravnost navzgor (IV, V), se nova smer obrne proti desni po vzporedni grapi z Golobovo. Na koncu le te (sidrišče na dveh svedrovcih) se krene v levo v odprto steno v sredino gladkega stebra. Ta monolitna plošča, vidna iz doline, skoraj ne da(je) upanja za lahkim plezanjem. Toda kot se je že večkrat izkazalo, sta plezalca tudi tam odkrila super prehode v čvrsti strmi skali, ki so ju v treh norih raztežajih (VI+) privedli v vršni del stene desno od grebena -raza, kjer poteka Knezova smer Po zajedi (III-IV).

Po opisu Janka je zanimivo, da napeto plezanje v vertikali skoraj ne presega zgornje šeste stopnje (VI+). Vsa sidrišča v smeri so opremljena z dvema svedrovcema, razen v prvem in drugem raztežaju, kjer je na sidrišču po en klin in svedrovec. Vmesno varovanje je urejeno s klini, na težjih mestih, kjer se ne da zabiti, pa so zavrtani svedrovci.

Morebitni ponavljalci bodo potrebovali še par klinov-profilcev, kakšnega jeseničana in pa set friendov.

Smer sta Janko in Tomaž poimenovala Erikov steber (VI+/ IV-V, 350 m, 10 ur), po Jankovem mladem in zagnanem sinu …